Jumittavat ruuvit

Kun jokin kohta pistää hanttiin, niin siihen on tarjolla monenlaista apua. Yleensähän siis ruuvi (pultti) tai mutteri on jumissa. Tarkkoja ohjeita on hankala antaa, koska kohde vaikuttaa niin paljon. Voiko käyttää lämmitystä? Materiaalit? Saako ruuvi tai kohde vaurioitua? Tästä aiheesta löytyy paljon keskusteluja ja niitä kannattaa lueskella, mutta alla kuitenkin joitain omia ajatuksia.

Kun kohde näyttää epäilyttävältä – eli mieleen tulee ajatus, että mahtaakohan aueta – niin aivan ensimmäiseksi pidetään pieni tuumaustauko. Tarkoitus on päästä mahdollisimman helpolla ja estää isompien vaurioiden synty.

  • Ensin puhdistetaan kohde teräsharjalla tai vastaavalla.
  • Seuraavaksi suihkitaan runsaasti irrotusöljyä. Irrotusöljy tunkeutuu joihinkin kohteisiin todella hitaasti. Jos mahdollista, niin suihkuttele sitä useita kertoja tunnin-parin ajan. Tai pidä vähintään kahvitauko välissä. 
  • Avaamista voi kokeilla varovaisesti. Valitaan hyvälaatuinen ja sopiva työkalu. Pulttien ja muttereiden kohdalla mieluiten 6-kulmainen hylsy tai lenkkiavain, jonka kanssa näkee että mikä osa liikkuu tai antaa periksi. Ruuvien kohdalla juuri oikean kokoinen ja hyväkuntoinen ruuvimeisseli tai irtokärki. Pienet ruuvit katkeavat melko helposti, eli älä käytä liikaa voimaa. Jos ei näytä lupaavalta, niin jatka suosiolla eteenpäin, eli..
  • Jos kohde sen sallii, niin kunnollinen kuumennus on varma keino. Kaasukäyttöinen tohotin on halpa vaihtoehto, mutta se kuumentaa usein melko laajalta alueelta, eikä sitä voi käyttää jok paikassa. Ehdottomasti paras on tarkoitusta verten tehty induktiokuumennin – siitä lisää alempana
  • Muutama napakka isku vasaralla ruuvinkantaan, viereen tai kiinni olevaan osaan auttaa usein
  • Hankalalta tuntuvien tapausten kanssa yllä olevia voi joutua toistamaan useamman kerran. Lämpöä, irrotusöljyä, naputtelua…
Kuusiokolavavainsarja vaurioituneille kannoille

Kuten yllä jo sivuttiin, niin käytä irrotusyrityksissä vain laadukkaita työkaluja. Kuusiokoloruuvien kanssa kannattaa käyttää erityisiä tarkoitusta varten suunniteltuja kuusiokoloavaimia (kuva yllä). Jos muotoilusta ei ole hyötyä, niin tuskin haittaakaan. Myös muille kannoille on erikoisavaimia, esim. ”Wera Diamond”-kärkipalat, jotka on päällystetty timattihiukkasilla ja kärjen pitäisi tarrautua kantaan tavallista kärkeä paremmin.

VINKKI! Voit käyttää momenttavainta apuna myös irrotuksessa. Erityisen kätevä se on esimerkiksi hehkutulppien kanssa, koska ne rikkoutuvat helposti. Säädä avaimeen sopivat maksimilukemat. Hehkutulppien kanssa yleensä luokkaa 2 x kiristysmomentti (eli irrotuksessa ~20-40 Nm), tarkat arvot voivat löytyä valmistajan tuotetiedoista. Sen jälkeen voi turvallisesti lähteä irrotusyrityksiin, kunhan et väännä enää klikkauksen jälkeen. Momenttiavainta ei kuitenkaan saa käyttää räikkävääntimen korvikkeena, vaan jättää sen käyttö siihen mihin se on tarkoitettu.

Induktiokuumennin

Induktiokuumennin käyttövalmiina

Kuumentaminen on ehdottomasti tehokkain apukeino jumittuneiden ruuvien avaamisessa. Avattavaa kohdetta pitäisi kuumentaa niin paljon, että se alkaa hehkua hieman punaisena. Tällä sivulla alempana on yksi esimerkki kaasukäyttöisestä polttimesta (eli kaasupoltin/tohotin), joka on halpa vaihtoehto kuumentamiselle. Haittapuolena on se, että se kuumentaa usein melko laajan alueen, eikä sitä siitä johtuen voi käyttää ihan missä tahansa. Samalla tulee helposti vaurioitettua jotain muuta.

Paljon parempi, joskin myös kalliimpi, vaihtoehto on induktiokuumennin. Sillä saa kuumennettua induktiosilmukan sisällä olevan kohteen hetkessä punahehkuiseksi, myös ulkona tuulessa. Kuumentimen varsi on melko iso möhkäle, mutta varsinen induktiosilmukka valitaan kohteen koon mukaan ja sitä voi taivutella sopivaan asentoon. Harrastelijakäyttöön sopivat kuumentimet maksavat kotimaisissa kaupoissa hieman alle 300 euroa, EU:n alueelta tilaamalla saa samanlaisen kotiovelle satasen halvemmalla.  Lue käyttöohje huolella – erityisesti tulee kiinnittää huomiota sopivan kokoisen induktiosilmukan valintaan ja niiden kunnon tarkistamiseen ennen käyttöä (eristeen tulee ehdottomasti olla ehjä). 

Paineilmaräikkä

Isku tekee aina ihmeitä. Mieleen voi tulla ajatus, että kaivaa pulttipyssyn esille ja täräyttää sillä, mutta pienten ruuvien kohdalla lopputuloksena on helposti katkennut ruuvi tai pyöristynyt kanta ja sen jälkeen homma vaikeutuu huomattavasti. Jos on tilaa, niin iskumeisseli on hyvä valinta, toki silläkin saa ruuvin katkeamaan. Samoin kuvassa oleva paineilmaräikkä on melko hyvä työkalu. Siinä ei useimmiten ole liikaa voimaa ja se sopii hyvin ahtaampiinkin paikkoihin. Sitä on käytetty menestyksellisesti torx- ja kuusiokolokantojen kanssa, jotka eivät ole auenneet käsipelillä vaan ovat väännettäessä alkaneet muuttamaan muotoaan.

Valikoima ruuvinirrotustyökaluja

Kuvassa ylhäällä kaasutohotin, keskellä iskumeisseli kärkineen, vastakierretapppisarja ja mutterinulosvedinsarja, alimpana kaksi mutterinhalkaisijaa

Jos kanta pääsee pyöristymään, niin vaihtoehtoja on muutamia. Yksi on kuvassa oikealla reunassa näkyvä muttereiden ulosvedinsarja, jonka hylsy pureutuu kiinni vaurioituneeseenkiin kantaan. Kannan voi myös muotoilla kulmahiomakoneella tai rautasahalla suorakulmaiseksi, jolloin siitä saa otteen pihdeillä tai jakoavaimella. Jos kyse on mutterista jonka saa tuhota, niin sen voi helposti halkaista mutterinhalkaisijalla – kuvassa etualalla. Jos tarvittavat välineet ovat käsillä, niin isomman mutterin hitsaaminen entisen päälle on nopea ja hyvä keino. Kohde saa samalla kunnollisen lämpökäsittelyn ja aukeaa lähes poikkeuksetta. Myös pinnan tasoa syvemmältä katkenneeseen pulttiin voi käyttää hitsaamista – siinä tapauksessa kierteiden suojaksi voi laittaa sopivan pätkän kupariputkea. 

Katkennut iskunvaimentajan alapään kiinnityspultti. Kierteet rungossa, niin ei voinut vain lyödä pois. Irtosi lopulta hitsaamalla jämään muttereita, mutta vaati 4 tai 5 yritystä.

Jos ruuvi katkeaa, niin ehdottomasti suositeltavin keino on edellä mainittu mutterin hitsaaminen tynkään. Tuonkin voi joutua toistamaan pariin kertaan, kun hitsaus pettää. Vastakierretappi (ruuvinirrotustyökaluja-kuvassa keskellä) on tarkoitettu kyseiseen käyttöön, mutta se ei käy pieniin ruuveihin ja oletettavasti tiukassa olevaa katkennutta ruuvia en sellaisella lähtisi yrittämään. Vastakierretapilla on taipumus laajentaa irrotettavaa ruuvia ja lisäksi vaarana on tapin katkeaminen. Sen seurauksena työ vaikeutuu huomattavasti.

Ruuvinirrotussarja

Jos hitsaaminen ei ole vaihtoehto, niin seuraavaksi paras keino on ehkäpä kuvan kaltainen ruuvinirrotussarja. Sarjassa on ohjaimia, joilla joko ruuvin tynkään tai kolossa olevaan ruuviin saa porattua keskelle kierteitä vahingoittamatta reiän, johon naputellaan uritettu tappi, jonka avulla ruuvi luultavasti saadaan kierrettyä auki.

Jos tilanne näyttää toivottomalta, niin helpoin vaihtoehto voi olla katkenneen ruuvin poraaminen kokonaan pois ja jos paikka sen sallii, niin sen voi korvata läpi menevällä pultilla. Jos ei, niin sitten vuorossa on uusien kierteiden teko tai kierre-elementin asennus. Kierteytys ja kierre-elementit kuulostavat äkkiä vaikealta, mutta kumpikin toimenpide on loppupeleissä aika helppo. 

Kierretappeja ja -leukoja

Jos vain tilaa on tarpeeksi, niin kierretapilla saa hetkessä tehtyä pykälää suuremmat kierteet

Kierteenkorjaussarja

Kierteenkorjaussarjalla on helppo korjata kierteet niin, että alkuperäinen ruuvi sopii edelleen kohteeseen. Vahingoittunut kierre puhdistetaan pois sarjan poralla, tehdään kierretapilla kierteet ja irtokierre (”Helicoil”) asennetaan mukana tulevalla työkalulla. Jos tällaista sarjaa haluaa pitää varalta hyllyssä, niin koot M6, M8 ja M10 luultavasti riittävät lähes jokaiseen kohteeseen autossa.