Perustöitä

Tähän laskettavia töitä: öljyn ja öljynsuodattimen vaihto, ilmansuodattimien (raitisilma ja moottori) vaihto, polttimot, jarrupalojen vaihto ja siinä samalla tietysti renkaiden kausivaihto. 

Tästä se korjaustoiminta useimmiten lähtee liikkeelle. 🙂 Tässä osiossa esitellään tärkeimpiä nosto- ym välineitä ja työkaluja, jotka täytyisi olla käytettävissä, jos autolle meinaa jotain tehdä. Monen työn kohdalla autoa joutuu nostamaan.

Tässä Autojerryn sivuilta löytyvä yleinen huolto-ohjelma, eli jonkinlainen ohjeellinen lista määrävälein tehtävistä huolloista ja tarkistuksista: https://autojerry.fi/kayttaja/huolto-ohjelma/

Osion Miksi korjata itse? lopussa on yleistä asiaa huolloista ja auton käyttämisestä huollossa.

Muista tehdä öljynvaihdosta aina merkintä auton huoltokirjaan päiväyksineen ja mittarilukemineen. Itseä varten ne on hyvä olla muistissa ja mahdollisessa auton myyntitilanteessa hyvä lisä, vaikkei mitään korjaamon leimaa löydykään. Monen auton huoltokirjasta valitettavasti valmiit sivut loppuvat ennen kuin pääsee edes vauhtiin, eli joutuu vähän soveltamaan. Käsin kirjotetut sutut eivät näytä kovin hyvältä. Joissain öljykannuissa on kätevä tarra, jonka voi liimata huoltokirjaan. Ulkomailta löytyy valmiita ”Self serviced”-leimasimia, mutta reilulla kympillä voi teettää myös oman (keskellä oleva ”öljy+suodatin”-teksti on erillinen leimansa). Niin kauan omat merkinnät ovat ok kun ei yritä erehdyttää että autoa olisi käytetty jossain huoltoliikkeessä. 🙂

Oma leimasin

Näillä sivuilla ohitetaan paljon tavallisia perustöitä, eli osien puhdistamisia, korjaamisia ja vaihtamisia, joista selviää aikaisemmin kootun työkalupakin ja laajemman työkalusarjan turvin.

Renkaanvaihdossa autoa joudutaan nostamaan, jolloin tarvitaan apuvälineitä. Nosto- ja tuentavälineet ovat välttämättömiä niin jarrupalojen vaihdon kuin myös monen muunkin työn kohdalla. Usein myös öljynvaihdossakin autoa joudutaan nostamaan ja lisäksi siinä tarvitaan omat erikoistyökalunsa. Tällaiset voivat olla tarpeen:

Rengasavain

Aluvannehylsy ja tavallinen

Aluvannehylsy ja tavallinen, huomaa ero hylsyjen seinämavahvuudessa

  • Rengasavain. Ristikkoavaimella saa nopeasti pyöräytettyä ruuvit kiinni ja auki, mutta tiukkaan väännettyjä pyöränpultteja sillä ei saa auki. Siihen on hyvä ja kätevä teleskooppimallinen avain. Kunhan valitsee laadukkaan.. Se on samalla myös kätevä jatkovarsi tavallisille hylsyille. Jos käytössä on pulttipyssy, niin käytä alumiinivanteille tarkoitettuja hylsyjä ainoastaan jos niille on oikea tarve. Niissä on ohuemmat seinämät kuin tavallisissa voimahylsyissä, eivätkä ne ole sen takia yhtä kestäviä.
Akselipukit, hallinosturi ja puupalikoita

  • Hallinosturi. Auton oma on tarkoitettu vain hätäkäyttöön, eli vararenkaan vaihtoon. Muuhun tarpeeseen tarvitaan hallinosturi. Nimestään huolimatta se toimii yhtä hyvin ulkonakin. 🙂 Halvalla perusmallilla pärjää hyvin. Itse käytän öljynvaihdossa yleensä ramppeja tai kahta hallinosturia, joilla saa koko etupäätä nostettua helposti 5-10 cm niin että öljynkeruuastia mahtuu hyvin alle. Hallinosturi tarvitsee jonkun pehmusteen tai muotoillun puukalikan, jos sillä joutuu nostamaan kynnyskotelon pokkauksesta. Usein löytyy kuitenkin parempia nostokohtia esim. pyöräntuennasta, jolloin myös selviää pienemmällä nostolla. Yllä olevassa kuvassa on lisäksi pari aina tarpeellista puupalikkaa. Niitä voi käyttää nosturin ja auton välissä ja lisäksi pyöräkiiloina varmistamaan auton paikallaanpysyminen.
  • Akselipukit, pölkky tai muu vastaava varmistus, jos on tarve mennä vähääkään auton alle
Ajorampit ja suojapressu

  • Ajorampit ovat periaatteessa vaihtoehto tunkille ja akselipukeille.  Pitäisin ramppeja turvallisempana ja suositeltavampana vaihtoehtona, jos kyseinen työ vain sallii niiden käytön.  Pääsääntöisesti tietysti niin, että jos työn takia on tarve irrottaa rengas, niin silloin voi unohtaa rampit. Öljynvaihdossa täytyy usein irrottaa moottorin suojamuovi pohjasta ja silloin rampit ovat kätevät, auton alle saa reilusti tilaa.
Öljynvaihtoastia, toimiva malli

Kanisterimallinen öljynvaihtoastia

Ongelmajätteiden keräys

  • Öljynvaihtoastia, eli matala astia, johon öljyt valutetaan. Tarkoitukseen käy joko pesuvati, tarkoitusta varten tehty litteä kanisteri tai kaatonokalla varustettu pesuvadin tyylinen keräysastia. Tilapäisratkaisuna voi käyttää öljykanisteria, josta toinen sivu on leikattu auki – näiden tilavuus vain on vähän pieni. Pesuvati on muuten ok, mutta siitä on hankalaa kaataa öljyä säilytysastiaan ilman suppiloa, josta taas seuraa ylimääräistä putsaamista. Kanisterimallinen öljynvaihtoastia on tullut testattua huonoimmaksi vaihtoehdoksi, vaikka alkuun se voisikin tuntua hyvältä keksinnöltä. Niissä oleva upotus, johon öljyt lasketaan, on usein aivan liian pieni ja öljy roiskuu yli. Jos ei muuten, niin viimeistään sillä kerralla, kun unohtaa avata kanisterin ilmatulpan. Monessa on lisäksi kolme korkkia/tulppaa ja se lisää vuotoriskiä, varsinkin kun öljyt on tarkoitus jättää kanisterrin odottamaan jäteasemalle vientiä. Yllä olevassa kuvassa oleva kaatonokalla varustettu keruuastia on paras valinta. Siitä on helppo kaataa öljyt suoraan johonkin säilytysastiaan. Kyseinen keruuastia on myös siitä mainio, että sitä ei tarvitse puhdistaa käytön jälkeen, vaan sen voi halutessaan ripustaa seinälle roikkumaan (nokka ylöspäin) ilman että astiasta tippuu öljyn jämiä. Itselläni on välivarastona isompi kanisteri, johon kerään öljyt vietäväksi kierrätykseen. Jäteasemalla on usein iso säiliö, johon öljyt voi kaataa omasta astiasta. Ja samalla saa vietyä tietysti veloituksetta myös käytetyt öljynsuodattimet ja öljyiset rätit ym. Kerää siis tällaiset vaikka johonkin ämpäriin tai vastaavaan astiaan. Tarkista oman jäteyhtiön sivuilta, että minne tyhjät öljykannut kuuluu laittaa – näiden kanssa on paikkakuntakohtaisia eroja. Tässä yhteydessä on hyvä muistuttaa maaperän tai lattian suojauksesta. Rapatessa aina roiskuu, eli auton alle täytyy ehdottomasti laittaa suojaksi iso pahvinpala, pressu tai vaikka auki leikattu jätesäkki.
Öljynsuodatinavain

  • Öljynsuodatinavain. Parhaimmaksi on havaittu metallipannalla ja kahvalla varustettu malli. Toiminut tähän mennessä jokaisessa autossa jossa on tarvinnut. Näitä on hieman eri kokoisia ja johonkin autoon voi tilojen tai tavallisesta poikkeavan öljynsuodattimen takia tarvita oman avaimen
Öljytulppa-avainsarja

  • Tarvittaessa öljytulppa-avain, joka sopii työn alla olevaan autoon. Tulppiin on jostain syystä keksitty yhtä jos toista erikoista kantaa…

Jarrupalojen vaihto

Melko lailla samaa sarjaa perustöiden kanssa. Jarrulevyjen vaihto onnistuu tarvittaessa samalla vaivalla.

Perustyökaluilla pitäisi pärjätä. Luultavasti kuitenkin taka-levyjarrujen männän sisään painamiseen tarvitaan jarrumäntätyökalu, koska mäntää täytyy samaan aikaan kiertää ja painaa. Ainakin erikoistyökalu helpottaa työtä. Joissain autoissa on erikätiset kierteet eri puolille autoa ja se täytyy huomioida työkalua valitessa

Jarrulevyjä paikallaan pitävät pienet ruuvit ovat usein tiukassa. Iskumeisseli on hyvä väline niiden irrotuksessa. Ruuvin pää menee helposti pilalle jos sitä yrittää avata pelkästään vääntämällä.

Osissa saattaa olla ”välikoon” kantoja (vaikkapa 15 mm), joita ei löydy jokaisesta hylsy- tai lenkkiavainsarjasta, eli näihin voi joutua ostamaan yksittäisen sopivan avaimen

Samalla tietysti kaikki paikat kannattaa putsata ja käydä läpi eli ”herkistää jarrut”. Tarvitaan siis teräsharja ym. puhdistusvälineitä ja jarrurasvaa (ei kuparitahnaa) liukutappeihin.

Jos autossa on sähköinen käsijarru (EPB), niin työ saattaa vaatia käsijarrun auki- ja kiinniajoon ja mahdollisesti ohjelmointiin sopivaa obd-kapulaa tai tietokonetta. Googleta ennen työhön ryhtymistä.

Perusmallinen jarrumäntätyökalu

Jarrumäntätyökalusarja

Jarrusatula

Jarrumäntätyökalu paikallaan

Iskutaltta ja kärkisarja