Testaus ja mittaus

Auton testaamiseen ja vianhakuun on olemassa lukematon määrä välineitä ja laitteita. Kuten monen muunkin asian kohdalla, niin osa niistä ei ole välttämättömiä, mutta ne voivat helpottaa ja nopeuttaa työtä huomattavasti. Vikakoodinlukijoista on oma osionsa OBD/vikakoodien luku.

Lähes kaikki alla olevista on hankittu ajan saatossa ulkomailta. Näiden hintataso Suomessa on usein huima, vähintäänkin kaksinkertainen. Syytä tähän en osaa arvailla, tietysti kysyntä on varmaan aika pientä ja joku aina ostaa kun on pakottava tarve.

Kynämallinen yleismittari

Auto-yleismittari

Yleismittari. Tarpeen sähkövikojen tutkimisessa. Perushuoltojen kanssa käyttö auton kanssa melko vähäistä, mutta sähkövikojen kanssa korvaamaton. Eli työkalupakista on syytä löytyä yleismittari. Kynämallinen voi olla kätevä, koska yleensä ei löydy sopivaa laskutilaa mittarille. Toisaalta taas se voi olla hankala ahtaissa paikoissa. Autokäyttö ei aseta mittarille mitään erityisiä vaatimuksia, eli halvalla parin kympin mittarillakin pärjää hyvin. 10A virtamittaus olisi kuitenkin hyvä löytyä ominaisuuksista. Kuvissa Mastech MS8211 ja erityinen autokäyttöön suunniteltu yleismittari, digitaalinen versio alla olevan testilaitesarjan mittarista. Tässä on Peda.netin selkeä opas, jossa on yleismittarin esittely ja opastettu tavallisimmat mittaukset. Katso myös osio elektroniikan perusteet

Testilaitesarja (wanha)

Testilaitesarja on silloin paikallaan, jos lähistöltä löytyy vanhempaa bensakalustoa virranjakajineen, eikä ole tietoakaan OBD:stä. 🙂 Tämä on halvemman pään malli, mutta on ajanut kuitenkin asiansa ihan hyvin. Tärkein laite on ajoituslamppu, joita toki myydään yksinäänkin. Sarjassa on lisäksi yleismittari, kaukokäynnistin, puristuspainemittari ja yli-/alipainemittari.

Oskilloskooppeja

Oskilloskooppi menee ehkä jo hieman hifistelyn puolelle, mutta voi olla jossain tilanteissa kuitenkin tarpeellinen nykyautojen kanssa. Käyttö tosin vaatii jonkin verran sähköalan tuntemusta. Kuvassa alhaalla halpa (25€->) ja ominaisuuksiltaan vaatimaton, mutta peruskäyttöön riittävä taskumalli. Sen yläpuolella vähän vakavampaankin käyttöön riittävä akulla varustettu 2-kanavainen malli. Jos haluaa toimia tietokoneen varassa, niin silloin voi harkita vaikka Hantekin USB-oskilloskoopin hankkimista.

Endoskooppi

Endoskooppi, eli johdon päässä oleva pieni kamera, jolla pääsee kurkkaamaan sinne minne silmällä ei näe. Sytytystulpan reiästä palotilaan, kynnyskotelon sisään ym.. Halvin on kuvassa näkyvä tietokoneeseen tai puhelimeen liitettävä malli, mutta näitä on myös itsenäisiä laitteita näyttöineen.

Sähköinen stetoskooppi

Stetoskooppi, joka voi olla mekaaninen tai sähköinen.  Mahdollisen häiriöäänen (laakerit ym.) paikallistaminen moottoritilassa voi olla vaikeaa, mutta tälläisella saa usein selvitettyä äänen tarkan lähteen

Akkutesteri

Akun, laturin ja käynnistysmoottorin testauslaite. Testaa nopeasti ja helposti edellä mainitut osiot. Ja joku niistä on usein syyllinen ongelmiin. Suositeltava laite!

Jarrunestetesteri

Jarrunestetesteri jarrunesteen vesipitoisuuden testaamiseen. Helppo keino vaihtotarpeen selvittämiseksi.

Refraktometri

Refraktometrin näkymä

Refraktometri lähinnä jäähdytysnesteen pakkaskestävyyden mittaamiseen. Oman auton kohdalla asia on varmaan suurin piirtein selvillä, mutta uutta autoa ostettaessa tällä saa asian selvitettyä nopeasti ja tarkasti. Kuvassa jäähdytysnesteen mittaus ja varjon raja kertoo tuloksen. En muista että kumpaa laatua oli, mutta tulos näyttää olevan joka tapauksessa hieman alle -40 astetta.

Alipainepumppu

Alipainepumppu käy joidenkin antureiden testaamiseen ja alipainejärjestelmien vianetsintään

Öljynpainemittari

Öljynpainemittari. Harvassa autossa on enää öljynpainemittaria ja sen tarkkuus voi olla suuntaa antava. Varoitusvalon vilkahdellessa tai muuten asiaa epäiltäessä on syytä tarkistaa erillisellä mittarilla todellinen öljynpaine.

Puristuspainemittari (diesel)

Puristuspainemittari (bensa)

Puristuspainemittari moottorin kunnon testaamiseen ja vianetsintään. Diesel- ja bensamoottoreille on omat mallinsa.

Ohivuototesteri

Diesel-moottorin suuttimien ohivuototesteri. Tällä saa helposti selville suuttimien kunnon.

Työntömitta, välysmitta ja rullamitta

Varsinaisiin mittauksiin riittää hyvin pitkälti työntömitta, tavallinen rullamitta ja välysmitta. Välysmitta on tarpeen vaikkapa sytytystulppien säätämisessä.